Szabadidős lehetőségek a szálloda környékén

Csónaktúra

CSónaktúra

Egy ilyen kiránduláson, tapasztalt túravezetővel a tó minden titkát, szépségét megismerhetjük. Karnyújtásnyira lehetünk a madaraktól, kóstolhatunk sulymot, vagy más néven vízidiót, s olyan pillanatokat kaphatunk lencsevégre, ha szemfülesek vagyunk, amelyet bármely természetfotós irigykedve csodál.

Tisza-tavi Madárrezervátum

Az Európában is unikumnak számító terület a Tisza-tó északi részén, a Tiszavalki-medencében található, melyet a Poroszlói-medencétől a 33-as főútvonal választ el; szigorúan védett természeti érték. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, 2500 hektárnyi természetvédelmi területet felvették a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába: egyedülálló fauna alakult ki, amely változatos és nagyszámú élővilágával nem csak az amatőr természetbúvárokat, de a hivatásos madárkutatókat is ámulatba ejti. A Tisza-tavi Madárrezervátum a Világörökség része!
Madárrezervátum
Vízisétány

Tisza-tavi Vízisétány

A poroszlói, Tisza-tavi Vízisétány a vízen járás élményével ajándékoz meg minket. Másfél kilométer hosszú fahíd-rendszeren járva , mely körbefut egy kis belső tavon, elvezet két madárvártához és egy megfigyelő toronyhoz is megismerhetjük a Tisza-tó növény-, és állatvilágát. Ha elfáradunk felfedezésünk során, leülhetünk, megpihenhetünk egy belső kis sziget árnyas padjain.

Kiskörei Hallépcső

2014. októberében adták át Kiskörén az ökológiai halfolyosót - a Kiskörei Hallépcsőt. Magyarország legnagyobb ilyen jellegű létesítményét azért hozták létre, hogy biztosítsák a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között. A másfél kilométer hosszú csatorna 37 vízlépcsőből és zsilipből áll, melynek partján sétálva, s a zubogó víz hangját hallva igazi stresszoldásra, nyugalomra számíthatunk.
Hallépcső
Tanösvény

Tiszavirág Ártéri Sétaút és Pákász Tanösvény

Csodálatos ártéri erdőben sétálva, interaktív módon ismerhetjük meg a tiszavirág életét, az ősi tiszai mesterségeket és a mozaikos szerkezetű, páratlan Tisza-tó élővilágát. A sziget belső taván, a Göbén csónakázhatunk is, kipróbálva az evezés művészetét, miközben megismerjük a göbei hattyú-család tagjait is. A Tisza-tó természeti gyöngyszemének, a Göbének, a vízi világában kalandozva néha vízen, néha szárazon kanyargó, mintegy egy kilométer hosszú tanösvény 12 állomásán az "Örvényi pákász" segítségével ismerhetjük meg a pákász élet rejtelmeit.

Óhalászi-sziget

A Tisza-tó rejtélyes, elárasztott faluját felkeresni valódi élmény a kalandokat, természetet kedvelők számára. Az út az Óhalászi-Holt Tiszán át vezet, mely a tó egyik legszebb területe hatalmas , gyönyörűen virágzó tündérrózsa mezőkön át. Erre a részre motoros járművekkel nem lehet behajtani. Utunkat hatalmas,öreg fák vízbe hajló lombjai között megtéve érkezünk a sziget kilátó tornyához, melyről körbetekintve az egykor háromszáz lelkes település maradványit pillanthatjuk meg.
Óhalászi sziget
Arborétum

Erdőteleki Arborétum

Dr. Kovács József a XX. század elején a kastélyhoz tartozó kertben gazdag élőfa gyűjteményt hozott létre. A több mint 700 faj között igazi ritkaságokat, különlegességeket is találhatunk. A bejáratnál hatalmas termetű krími hársfa, észak-amerikai vörös tölgy és vadgesztenye fogadja a látogatót. Ritkaságok és érdekesek a lassan növő tiszafák, melyek termése nem piros, hanem sárga színű. Itt látható az ország legterjedelmesebb kúszó borókája, hiszen ágai 90 m-re elnyúlnak. Sétánk során találhatunk óriás életfát, fehértölgyet, vasfát, folyami cédrust, kínai mamutfenyőt és puffadt termésű csörgőfát.

Tisza-tó horgászhelyek

A tisza-tavi horgászat egyik legkedveltebb fajtája a csónakos horgászat. A tó környékén lehetőség van akár csónakot bérelni, de a környéket jól ismeri horgásztúra vezetőt is felfogadhatunk. Természetesen mindkettőnek meg van a maga ára. Ha igazán eredményes horgászatot szeretnénk, és megengedhetjük, érdemes igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat. A Tisza-tó horgászata mint minden vadvíz horgászata esetén akkor eredményes igazán, ha segítséget tudunk kérni egy, a helyeket jól ismerő horgásztól.
Tisza-tó horgászat
Biciklitúra

Biciklis paradicsom a Tisza-tó körül

A Tisza-tavat körbebringázni különleges természet-élmény és remek mulatság, mert nem csak könnyű a terep, de laza tempó mellett is rengeteg látnivalót bele lehet sűríteni egy-két napba. A biciklis út a tavat körbeölelő gáton fut végig, így egész utunk során gyönyörködhetünk a páratlan atmoszférájú, nagy vízfelületben. Családoknak a kényelmesen, nagyjából 4 óra alatt teljesíthető kis kör végigtekerése ajánlott, amely azt jelenti, hogy nem tesszük meg a teljes kört a tó körül, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat.
envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram